2024. gada Eiropas Parlamenta vēlēšanas: vēlētāju aktivitāte mazāka par 34,01 %

LVbookmaker
5 jūnijs, 2024
18 Skati

Mūsu padoms: Eiropas Parlamenta vēlēšanas 2024. gadā: vēlētāju aktivitāte mazāka nekā 34,01

07.06.2024 14:00

Ilgu laiku Eiropas Parlamenta vēlēšanas izskatījās pēc viennozīmīga ANO jautājuma, taču pēdējās nedēļās šajā cīņā ir iesaistījusies arī trīspusējā koalīcija “Kopā”, lai gan tas drīzāk ir taktisks jautājums, ko gaisā izvirza saistītās aptauju kompānijas.

Jebkurā gadījumā viens ir skaidrs – Eiropas Parlamenta vēlēšanas ir vienas no vismazāk populārajām Čehijā, tāpēc mēs noteikti nevaram gaidīt tādu vēlētāju aktivitāti kā prezidenta vai parlamenta vēlēšanās. 2019. gadā EP vēlēšanu aktivitāte bija 28,72 %, kas ir nožēlojami zema, lai gan salīdzinājumā ar 2014. gadu (18,2 %) tā bija krasi uzlabojusies. Šoreiz vēl 10 % pieaugums vairs nebūs; daudzas partijas publiski kritizē ES un tās rīcību, tādējādi vēlētāji ir apjukuši, vai viņiem būtu jāiet pie vēlēšanu urnām, vai viņi ir principiāli pret ES, vai arī viņus ES vispār neinteresē.

Tam jāpievieno arī salīdzinoši mērenā kampaņa, kas norisinājās Čehijā un ko pilnībā apslāpēja nesen notikušā pasaules čempionāta hokejā panākumi, kur, gluži pretēji, reitingi lauza rekordus. Uz vēlēšanām dodas galvenokārt partiju uzticīgie vēlētāji, taču tādu nav daudz, un viņu skaits ar katru gadu samazinās. Tāpēc lielākā vēlētāju grupa būs, ar pārspīlējumu sakot, konkrētu kandidātu ģimenes locekļi, paziņas un draugi, kuriem ir skaidra interese.

Slavenībām vai labi zināmiem vārdiem ir potenciāls piesaistīt vēlētājus, taču tādu nav daudz. Mērs ir tik personīgi norakstīts un diskreditēts, ka ir ķēries pie Danušas Nerudovas, kas nebūt nav slikts gājiens, savukārt citas partijas ir izvirzījušas politiskās struktūras, kas uz EP dodas par partijas nopelniem, piemēram, Klāru Dostalovu, nevis spēj uzrunāt kādus neizlēmīgus vēlētājus vai pat savas partijas vēlētājus.

Uz ko likt likmes:

Vēlētāju aktivitāte salīdzinājumā ar iepriekšējām Eiropas Parlamenta vēlēšanām ir palielinājusies, taču ne ar lēcienu, kandidātu izvēle ir salīdzinoši vāja, vai drīzāk saraksta augšgalā joprojām ir tie paši vārdi, kas Čehijas politiku nav pavirzījuši uz priekšu. Arī kampaņa nav bijusi pietiekami spēcīga, lai piesaistītu vairāk vēlētāju, un, izņemot Pirātus, nav nevienas proeiropeiskas partijas. Vēlēšanās piedalījās mazāk nekā 34 % vēlētāju.

Uzticība:

6/10

Leteicamais bukmeikers šai likmei:

22BETVeiciet likmes uz 22bet ar 100% bonusu par pirmo iemaksu!
Autors LVbookmaker